Lördag morgon

Efter en natts god sömn vaknade jag vid 07.30- tiden. Benen skickade jag försiktigt över sängkanten, golvet inte så varmt. Jag undrar, hur många grader det är i huset i dag på morgonen. Jag sätter fötterna i skorna och rör mig tyst över golvet.

Hustrun vaknar, öppnar höger öga och tittar på termometern som hänger bredvid sängen. Termometern är en vattentermometer som vanligtvis används av barnbarnen för att kontrollera temperaturen i sjön före dagens badande. Med tanke på årstiden är termometern inte användbar för det ändamålet i slutet på november. I synnerhet inte i övre Hälsingland där sjön vid det här laget borde var täckt med is.

Hustruns högra öga blinkade en extra gång med fasta på termometern. 12 grader, hon ansåg det inte vara värt att kliva upp. ”Hon vägrade vid första hindret, hur ska det här sluta”, som kanske Anders Gernandt kanske skulle ha uttryckt det?

Så småningom sprakade brasan i spisen, kaffet kokade, värmen spred sig i stugan och allt var som det skulle. Resten av dagen förflöt ”utan fel” som vår reporter möjligen en gång till skulle ha uttryckt det.

Vi får nog vänta till nästa år för att försöka fira Jul i WIBO. För det fordras en stor mängd kreativitet, vi får se om det finns det under förberedelserna.

Vi hörs! / BW


Burr vad det var kallt

I går var vi förhoppningsfulla. Full fart i spisen och täljstenarna på plats, skön värme spred sig i stugan. Det var varmt och skönt när vi gick till sängs.

I morse var det inte fullt så skönt, temperaturen utanför huset var 2 grader och inne i stugan 12 grader. Hustrun vägrade kliva upp för det att brasan sprakade i spisen och kaffet var kokt. Det tog en stund för kaffevattnet att koka och under tiden blev det varmt i stugan.

Den nyinköpta delen till spisen skulle monteras, det var dagen första stora arbete, Den gamla delen plockades bort, vid montering av den nya fattades fem centimeter på längden. Nu blir det att åka till Spisgubben och byta. Sedan får vi se om det blir några fler försök före jul.

Nu har vi varit till Byn och inhandlat lampolja, Det behövs för det blir ganska mörkt efter 17.00.

Värmen är nu i alla fall bra i två av stugorna, vi får se vad termometern visar i morgon bitti. Jag har lovat hustrun att det ska bli bättre i morgon, när väggar och tak värmts upp under dagen, vi får se hur det blir.

Så Per, ännu är det inte klart om det går att fira jul i wibo. Det beror lite på temperaturen i morgon bitti, och naturligtvis på om Spisgubben kan ordna rätt spisdel. Jag tror på honom, men man vet aldrig. Nu värmer jag mig lite extra med en Sofiero.

Vi hörs! /BW


Täljsten

Hej
Nu är vi i skogen och ska se om täljstnen fungerar, Vi har eldat ett par timmar, men det ska vara minst sex timmar. Spisen tog bara 35 kilo men morgonen får berätta om det räckte.
Det är spännande, går det att fira Jul här?

Det kanske inte syns så mycket, men vi är spända och undrar om vi är varma i morgon.
Vi hörs / BW  

Funderingar

Visst är det konstigt! Våra demokratiskt valda representanter vet inte vad som händer inom deras områden. Den politiska ledningen hade ”ingen aning” . Nu har vi fått reda på att avtalet som Vattenfall ingått har varit känt genom företagets årliga redovisningar. Det känns på något sätt bekant, det har varit så mycket, så jag kommer inte ihåg vilket företag det gällde förra gången. Möjligen kan det ha varit flera företag med statligt ägande.

Jag engagerar mig istället för att få värme i min lilla stuga. Det är värme som vaken kommer från kolkraftverk eller något annat som Vattenkraft levererar. I skogen får man klara sig själv. Mina täljstenar som ska hålla värmen hoppas jag kommer att fungera. Elströmmen hämtar vi från solen, i den mån det finns någon. Skulle det vara moln en dag tvingas vi hoppa över TV-tittandet. Men det finns så mycket annat att göra.

Har vi ingen ström i skrivarstugan får Bert och kompani ta en fridag. Det kan kanske vara välbehövligt för dem. Vi bär ved och ser till att det är varmt i stugan istället.



Nytt golv och vackert värre. Här är i alla fall spisen där vi ska testa täljstenarna. Det är inte skrivarstugan, utan en annan byggnad på tomten.  
Vi hörs / BW


Snart varmare

Det har blivit november månad och kylan gör sig gällande. Trots det längtar jag till lilla stället i Hälsingeskogen. Problemet har varit att hålla värmen kvar inne och kylan ute.

Då fick jag ögonen på Spisgubben i Bromma. Han hade lösningen på problemet. Placera täljsten i vedspisens ugn så ska värmen vara kvar.

Spisgubbens rekommendation var att stoppa in 45 kilo täljsten i ugnen och elda i fyra till fem timmar så skulle spisen hålla 100 graders värme efter sex till åtta timmar. Fantastiskt om det fungerade, jag och bestämde mig för att skaffa den täljsten som behövdes.

För att hemföra täljstenarna nio stycken á 5 kilo styck använde jag min gamla pilsnerkärra. Den hade jag fått vid ett inköp på en ålandsbåt för länge sedan. Det var riktigt spännande, fyra stenar, 20 kilo på kärran och en i ryggsäcken. Tunnelbana hem med det införskaffade. Allt gick perfekt och kärran höll för två resor. Nu har jag alla stenarna hemma och väntar på resan till kölden när jag ska testa om allt fungerar som det är tänkt. I annat fal blir det att frysa eller gå eldvakt på natten



Tjusigt eller hur. Vi hörs / BW

Hej igen

Helgen har för oss varit trevlig. Hustrun har haft sammankomst med tre andra damer. Vid sådana tillfällen är det mycket som ska hända och fungera. Inte minst ska logistiken fungera till minsta detalj. Några små delar av utförandet föll naturligtvis på mig. Det är inte så lätt att få allt att fungera, även om det bara är små detaljer som faller på en novis. Det hela avlöpte, trots min medverkan, utan större komplikationer. Jag tror att alla, och inte minst hustrun, var nöjd när allt var klart. Läste i kvällspressen om Mats Alm som misstänks ha berövat sambon Linda Chen livet. Obduktionsrapporten har tillsänts utredande polismyndighet. Nu spekulerar man i om Mats Alm kommer att dömas eller om han kommer att gå fri. Polisprofessorn uppger enligt tidningen att det är ”hugget som stucket om det går att fälla Alm”. Jag tolkar det som om man redan bestämt sig för att Alm är gärningsman. Möjligen är han det, eller kanske inte. I vart fall borde man väl istället diskutera huruvida han är skyldig eller ej. En liten fundering från en novis på andra områden än när hustrun har damträff hemma. Vi hörs / BW

RSS 2.0